WAŻNY KOMUNIKAT
        

Aktualności

„Kuchnia regionalna skarbem Bieńca”

[ 2018-08-09 ]



Jak większość polskich regionów i nasza gmina posiada swoje tradycyjne żywnościowe produkty lokalne. KGW z terenu gminy Pątnów specjalizują się w przetworach z dyni, takich jak: dynia w occie, ciasteczka dyniowe czy właśnie słynna już zupa dyniowa. Można nawet powiedzieć, iż dynia jest warzywem, przez które jesteśmy rozpoznawalni jako gmina. Daje nam ogromne możliwości jeśli chodzi o jej przygotowanie, czy przetworzenie. Kuchnia regionalna, nie tylko ta oparta na dyni jest naszym skarbem i wizytówką.


Zupa dyniowa

Składniki
1 kg dyni obranej ze skóry
2 lity wody
¼ kostki masła
1 łyżka soli

Sposób przygotowania
Wszystko ugotować a następnie zmiksować, doprawić imbirem, chili, zagęścić jedną łyżką mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionych w ½ kubka śmietany kremówki.
Podawać z grzankami, pestkami dyni lub z kleksem śmietanowym z kremówki.