WAŻNY KOMUNIKAT
        

Aktualności

Gimnazjalista a zdrowe odżywianie się

[ 2017-03-30 ]
7 marca 2017r. uczniowie kl. I, II i III Publicznego Gimnazjum w ZSS w Dzietrznikach uczestniczyli w zajęciach warsztatowych przeprowadzonych przez p. M. Komar i K. Okoń z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieluniu.
Celem zajęć było:
• Zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia (piramidą zdrowego żywienia).
• Uświadomienie uczniom, które produkty żywieniowe należą do jakiej grupy produktów i w jakim stopniu ich dieta różni się od diety pożądanej.
• Zapoznanie uczniów z wartościami kalorycznymi poszczególnych produktów żywieniowych i zapotrzebowaniem energetycznym organizmu w okresie dojrzewania (szacunkowy bilans energetyczny).
• Przekazanie wiedzy na temat najważniejszych elementów, jakie powinny znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego oraz powodów, dla których są tam umieszczane.
• Praktyczne odczytywanie na etykiecie najważniejszych elementów.
• Uświadomienie uczniom ich praw jako konsumentów.
Podczas zajęć uczniowie poszerzyli wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Dowiedzieli się, czym należy kierować się przy zakupie zdrowych produktów żywnościowych, z jaką regularnością powinni spożywać posiłki, jaką wartość energetyczną posiadają poszczególne produkty i jakie jest dobowe zapotrzebowanie energetyczne ich organizmu.
Dowiedzieli się również, co to jest nadwaga i niedowaga. Dlaczego należy zdrowo się odżywiać? Jakie choroby mogą wystąpić spowodowane złym odżywianiem?